Trendovi u uređenju kuhinje

Kuhinja je srce svakog doma i kao takva nadilazi osnovnu namjenu – mjesto za pripremu hrane. Centralna je prostorija kuće ili stana i mjesto gdje često izražavamo svoju kreativnost, sabiremo svoje misli, svratimo da se osvježimo, provodimo vrijeme sa svojim najdražima i zato želimo da bude funkcionalna, moderna, ugodna i lijepa.

Ukoliko ste u postupku izrade ili renoviranja kuhinje, dobro isplanirajte sve detalje i osvrnite se na vodeće trendove.

Moderne boje u kuhinju

Bijela kuhinja je uvijek u trendu, odiše čistoćom i lako se kombinira sa svime. Međutim, na tržištu se sada ističu druge, toplije boje koje odaju ugodniju atmosferu. Ovaj trend se posebno osjetio za vrijeme pandemije kada je većina ljudi svoj posao prebacila kod kuće, najčešće u blagovaonicu koja je uglavnom dio kuhinje. Kao često korištene boje su se posebno istaknule zelena i plava jer unose osjećaj prirode u unutrašnjost doma.

Sakriveni uređaji i skladišni prostor u kuhinji

Posljednjih godina u kuhinji dominiraju velike radne površine, ali na način da nisu pretrpane raznim uređajima i predmetima. Ugradbeni uređaji koji se ne ističu krenuli su dominirati tržištem kuhinja pa tako vodeći brendovi plasiraju sve više ugradnih frižidera, mikrovalnih i običnih pećnica, ploča za kuhanje i mašina za pranje posuđa.

Ovaj trend favorizira podugradbene sudopere i stavlja u drugi plan sudopere sa ocjeđivačem. Funkcionalnost ovih sudopera se povećava pametnim dodacima kao što su dozatori za deterdžente, korpice, posude i daske za rezanje.

Također, skriveni elementi za skladištenje namirnica i posuđa zauzimaju primat. Ovakve kuhinje se često izrađuju skroz do stropa ne bi li se iskoristio svaki milimetar za odlaganje. Panelima se skrivaju manji kuhinjski uređaji kao što su mikseri, blenderi i tosteri kako bi kuhinja izgledala što prostranije i čišće, a otvorene police polako izlaze iz mode.

Dominacija prirodnih materijala

Donedavno smo bili svjedoci dominacije vještačkih, sintetičkih materijala ali tron su ponovo zauzeli prirodni. Sve veći trend postaje korištenje prirodnih materijala kao što su kamen, metal i drvo u svojim prirodnim bojama. To je svakako najbolji način da imate dah prirode u svom domu.

Funkcionalnost na prvom mestu

U današnje vrijeme tehnologija je neizostavni faktor naših života i teško je zamisliti funkcioniranje doma bez pametnih uređaja. Taj trend će se svakako nastaviti i u budućnosti, tako da ćemo se sve više oslanjati na tehnologiju i imati aparate i uređaje sa mnogo funkcija kojima je moguće upravljati pomoću mobilnih uređaja ili glasa.

Stvari koje nekad nisu bile zamislive, kao što je recimo aparat za kavu u kući, sada su svakodnevnica, a danas se nerijetko susrećemo i sa specijalnim frižiderima samo za vino ili pak napama koje izlaze iz radne ploče.

 

Kuhinjske slavine sa tušem i više vrsta mlazova već su postale standard, a takozvane pametne slavine, kao što su slavine za filtriranu vodi ili slavine sa senzorskim radom i doziranjem, polako osvajaju tržište.

Za kraj, koji god stil kuhinje da želite, vodite računa o kvaliteti i funkcionalnosti. Prednost uvijek dajte prirodnim materijalima koji će pored kvalitete sigurno još dugo biti popularni. Kuhinja je mesto gde zaista provodimo veliku količinu vremena i s toga zaista vrijedi uložiti u istu.

Sudoper ispod prozora?
BLANCO UNIT – besprijekorno integrirana jedinica
Close My Cart
Close
Close
Categories